Potrzebujemy:
350 g mąki
250 g cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
20 g likieru anyżowgo, który zastąpiliśmy sokiem z pomarańczy i startą skórką z jednej sztuki
200 g migdałów ze skórką
Zapach migdałowy
Wyrabiamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, jajka i żółtko. Po czym dolewamy likier, który starannie wmieszujemy. Na koniec dodajemy całe migdały. Z powstałej masy formujemy trzy bagietki, pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach, przez około 30 minut, aż nie nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu kroimy ukośnie na kawałki około 1 cm. Gdy wystygną podajemy do kawy lub herbaty. Uwaga! Trzeba przechowywać szczelnie zamknięte, bo mogą nabrać wilgoci i nie bedą wtedy smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz